Meisjesvoeten stoppen eerder met groeien dan voeten van jongens. Bij meisjes is dit rond hun 12e levensjaar en bij jongens rond hun 15e levensjaar.

Voettips

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep.

Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten want een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Voetverzorging alleen voor vrouwen?

Wist u dat drie van de vier mensen voetproblemen ervaren tijdens hun leven?

En dat vrouwen viermaal vaker last van hun voeten hebben dan mannen?

Eén van de oorzaken is het lopen op hoge hakken.

Maar dit betekent niet dat mannen de stap naar de pedicure niet hoeven te maken. Sterker nog, het aantal mannen dat naar de pedicure gaat neemt sinds enige jaren nog steeds toe.

Voorkom problemen bij het knippen van de nagels

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen.

Knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort! En knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen.

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

‘s Ochtends zijn je voeten slanker dan aan het einde van de dag. Doordat je de hele dag staat, zit en loopt worden de voeten iets dikker. Als je geen knellende schoenen wilt kopen, kun je die dus het beste aan het einde van de dag kopen.

Let er ook op dat je de schoenen aan allebei je voeten passen. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere.

Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet.

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug. Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs gewoon bij lopen. Het is daarom aan te raden om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.

Is een wrat besmettelijk?

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Voetschimmel (zwemmerseczeem)

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op je voeten en dan met name tussen de tenen. De schimmel leeft op de bovenste laag van de huid: de hoornlaag.

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens last van voetschimmel.

Waar je zelf op kunt letten:

  • Draag altijd sokken of slippers in openbare ruimtes
  • Droog je voeten goed af na het douchen. Vooral tussen de tenen
  • Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen om zweetvoeten te voorkomen. En trek elke dag schone sokken aan.
  • Was je voeten dagelijks, maar gebruik liever geen of pH-neutrale zeep